Olemme nyt jo parin vuoden ajan kulkeneet 2020-lukua. Välillä on kuitenkin hyvä katsoa taakse historian siipien havinaan. Viime vuosikymmenellä tapahtui suuria teknologisia kehitysaskeleita nimenomaan teknologisessa kehityksessä. Teknologinen kehitys viimeisten 10 vuoden ajan on ollut kokonaisvaltaista. Kehitys ei ole rajoittunut ainoastaan tiettyyn yhteiskuntaelämän osa-alueeseen, kuten viihteeseen, terveyteen tai talouteen, vaan teknologia on läpäissyt koko yhteiskuntamme. Voidaankin sanoa, että tänä päivänä ei ole olemassa yhteiskunnallisen toiminnan sektoria, johon teknologian kehitys ei suuresti vaikuttaisi. Käymme tässä artikkelissa läpi teknologisen kehityksen vaikutuksia jokapäiväiseen elämäämme, esittelemällä viime vuosikymmenen suurimmat teknologiset innovaatiot.
Android -älypuhelimet
Tänä päivänä Android -laitteet ovat arkipäivää, mutta näin ei ole aina todellakaan ollut. Aikaisemmin, jos halusit älypuhelimen, niin ainut vaihtoehto oli iPhonen hankkiminen. Vuonna 2008 Google julkaisi Android -käyttöjärjestelmän kilpailijaksi Applelle. Kyseessä oli ensimmäinen ilmainen mobiilikäyttöjärjestelmä. Android alkoi kunnolla kehittyä kuitenkin vasta 2010-luvun alussa. Kehitys kiihtyi vuonna 2011, jolloin Androidille kehitettiin paljon uusia sovelluksia
Nykyaikaiset älypuhelimet soveltuvat kommunikoinnin ja tavanomaisen pelaamisen lisäksi täysipainoisiksi viihdekeskuksiksi tien päällä. Esimerkiksi NetBet -sivuston nettikasinopelit käyttävät edistynyttä grafiikkaa ja animaatiota, joista nauttimiseen riittää älypuhelin ja vakaa mobiilidatayhteys.
5G-mobiiliverkko
Muistatko vielä 3G-verkon. Se oli parannus aikaisempaan, mutta nykymittapuussa silti auttamattoman hidas. Ensimmäinen päivitys tähän oli 4G-verkko, joka oli selkeästi nopeampi kuin aikaisempi verkko. Edelleen 4G-verkko on laajasti käytössä nopeamman 5G-verkon rinnalla. Kuitenkin vasta vuonna 2017 julkaistu 5G-verkko oli todellinen muutos mobiilinettiyhteyksien nopeuksissa. 5G-verkko on sekä nopeuttanut tavallista netin käyttöä että parantanut suuresti tiedonsiirtomahdollisuuksia monella teollisuuden alalla, kuten terveydenhuollossa, viihdeteollisuudessa ja autoteollisuudessa. Edelleen 5G-verkko on leviämisvaiheessa. Vielä se ei edes Suomessa ole kaikkialla käytössä, mutta leviäminen tapahtuu kuitenkin nopeasti.
VR-teknologia
Virtuaalitodellisuus ei ole mikään uusi juttu, koska ensimmäiset alan sovellukset tulivat jo 1990-luvulla. Tuolloin virtuaalitodellisuus oli vielä lapsen kengissä, eikä lähellekään tämän päivän sovelluksia. Vasta vuonna 2010-julkaistiin kuitenkin ensimmäiset virtuaalilasit, joita voi kutsua realistisiksi. Tänä päivänä virtuaalilaseja ja kuulokkeita käytetään luomaan entistä upottavampia, eli immersiivisempia kokemuksia pelaamisessa ja videoiden katselussa. Pelatessa VR-teknologian avulla saadaan vaikutelma, että olisit itse läsnä pelimaailmassa. Oli sitten kyseessä ensimmäisen persoonan ammuskelupeli tai ajosimulaattori.
VR-teknologia alkoi kunnolla kehittymään vasta viime vuosikymmenelle ja edelleen sen kehitys on pahasti kesken. Kuitenkin viime aikoina kehitys on ottanut suuria harppauksia eteenpäin, koska entistä useammat video- ja striimauspalvelut ovat alkaneet tukea VR-teknologiaa. VR-teknologia on myös yksi tämä vuosikymmenen suurista teknologisen kehityksen haasteista.
Tekoälyn kehittyminen
Tekoälystä on puhuttu paljon viimeisen 10 vuoden aikana. Kyseessä on edistysaskel aikaisempaan IT-tekniikkaan, joka perustui yksinkertaisille ohjelmistollisille käskyille. Tekoälystä tulee mieleen monelle asiaan vähemmän vihkiytyneelle elokuvat, kuten Terminaattori, jossa kehittynyt AI ottaa vallan ja orjuuttaa ihmiskuntaa. Tämä kuva on kuitenkin varsin kaukana tekoälystä ja ennen kaikkea nostaa AI-teknologian korkeammalle kuin se todellisuudessa on.
Tässä vaiheessa tekoälyä käytetään hyvin monenlaisissa sovelluksissa ja ohjelmistoissa. Yksinkertaisimmillaan tekoälyn avulla lasketaan erilaisia laskusovelluksia tai käytetään äänikomennoissa. Tunnetuimmat näistä ovat Google Assistant ja Siri. Kehittyneimmillään tekoälyä käytetään automaattiohjatuissa autoissa, joissa robotti ohjaa autoa liikenteessä.
Facebookin tutkimustiimi loivat kaksi tekoälyllä varustettua robottia, jotka asetettiin neuvottelemaan keskenään erilaisista asioista. Tiimin yllätykseksi robotit edistyivät niin paljon, että lopulta kehittivät oman kielen, jota tutkijat eivät ymmärtäneet. Tämän seurauksena projekti päätettiin lopettaa, koska se herätti tiettyä huolta tutkijoiden keskuudessa. Ehkä he pelkäsivät yleisön reaktiota tilanteeseen, jossa robotit kommunikoivat kielellä, jota kukaan muu ei ymmärtänyt.
Kirjoittaja ei salli tämän merkinnän kommentointia
Ei kommentteja